Aktuális

http://piroskockas.hu/uploads/images/headers/aktialis.png

A Kockás története

A magyar túródesszertek története 1954-ben kezdődött, amikor három magyar tejipari szakember tanulmányútra utazott a Szovjetunióba. Ott figyeltek fel egy túró, vaj és zsír keverékéből készült, cukrozott és csokoládéval bevont, lágy állagú, hengeres formájú termékre.

Közös gyökerek
A magyar túródesszertek története 1954-ben kezdődött, amikor három magyar tejipari szakember tanulmányútra utazott a Szovjetunióba. Ott figyeltek fel egy túró, vaj és zsír keverékéből készült, cukrozott és csokoládéval bevont, lágy állagú, hengeres formájú termékre. Mivel a nevét nem tudták kideríteni,
túró-minyonnak keresztelték el. Valószínűleg ez adta az ötletet egy, speciálisan a hazai ízlésvilágnak megfelelő túrós édesség kifejlesztésére.
A termékfejlesztéssel a budapesti, erzsébetvárosi tejüzem művezetőjét, Mandeville Rudolfot bízták meg. Sokan őt tartják a névadás ihletőjének is, ám az elnevezés valószínűleg inkább Klein Sándor pszichológus nevéhez fűződik, akire a márkanév megalkotásán túl a csomagolás kifejlesztése, sőt, a bevezető reklámkampány feladata is hárult. Az eredeti, piros copfos kislányfejjel díszített csomagolást Klein tanítványai, iparművészeti főiskolások készítették.
A Túró Rudi név kezdetben nem aratott elsöprő sikert: a Hírlapkiadó Vállalat reklámcsoportjának akkori vezetője erkölcstelennek minősítette, és megtagadta a kiadásában megjelenő újságok általi közzétételét. Ez azt jelentette, hogy a reklámmal megtámogatott termékbevezetés elmaradt.
A gyártás kezdetben 25-30 főt foglalkoztatott, akiknek az volt a feladatuk, hogy szemmérték alapján szeleteljék a túrókígyókat háromdekás darabokra a futószalag mellett. Ezidőtájt a termék szavatossági ideje mindössze három napos volt, ebből egy nap el is ment a szállításra. Ennek ellenére nem jelentett gondot az értékesítés, mivel az üzletekben szinte azonnal elkapkodták, úgyhogy gyakran hiánycikk volt a Túró Rudi.

A túródesszert reneszánsza
A 90-es években a holland központú Nutricia (ma Friesland Foods) vásárolta fel a mátészalkai és nagybánhegyesi tejüzemeket, a marcali tejüzem pedig a francia Danone tulajdonába került. A Túró Rudi márkanév lajstromozott védjeggyé vált, amelyet csak a jogosult cégek használhatnak. Ám a túródesszert népszerűsége lehetővé tette, hogy szinte valamennyi, Magyarországon forgalmazó édesipari vállalat piacra lépjen saját verziójával.

A legfrissebb fejlemény
A Kockás túrórúd ötlete 2008 tavaszán pattant ki a fejünkből. A "modern kori" felhozatalból valahogy hiányoltuk a régről megszokott ízt. Ezért úgy döntöttünk, hogy létrehozunk egy (régi)új túródesszertet, amely a gyerekkorunk ízeit idézi.
2009 augusztusában kikísérleteztük a receptet, amelyet aztán családtagjainkon, ismerőseinken teszteltünk. Szinte elsőre osztatlan sikert aratott, csupán a csokiréteg vastagságáról oszlottak meg a vélemények.
További "finomítás" és előkészítés után 2009 decemberében került kereskedelmi forgalomba a Kockás, azonban a születésnapunkat egy hónappal később ünnepeljük, amikor darabszámunk átlépett egy számunkra akkor még álomszerűnek tűnő számot. De ez már egy másik történet...


Vissza